Kilometers lange ringwaterleiding moet landbouw door droge periodes slepen

05-02-2021 | NIEUWERKERK – Florus van der Paauw heeft een droom: eind 2023 ligt er over heel Schouwen-Duiveland een pijplijn in de grond met zoet water voor de landbouw. Alle boeren hebben een aansluitpunt om in droge perioden hun dorstige akkers te beregenen. En op de weg daar naartoe is hij eigenlijk alleen maar meer overtuigd geraakt van de absolute noodzaak ,,Zonder zoet water is onze agrarische sector ten dode opgeschreven.”

Noem hem een dromer of idealist, maar dan wel eentje met een duidelijk doel voor ogen, zegt Van der Paauw zelf. ,,Ik bekijk het ook puur zakelijk. De tijd is er nú rijp voor. De problematiek is groter dan ooit. We ervaren allemaal steeds duidelijker de gevolgen van langdurige perioden van nauwelijks tot geen regenval. Dus nu moeten we met z’n allen doorpakken. Dit moet gewoon! En het kán technisch ook. Dus waarom zouden we het dan niet doen?”

Boeren zullen de portemonnee moeten trekken

Van der Paauw richtte juli vorig jaar samen met Wim in ‘t Veld en Leon de Graaf stichting De Puupe op. Ze legden hun plannen voor aan de agrariërs op het eiland en ontvingen brede steun. ,,Onze eerste indruk is inmiddels dat 90 tot 95 procent meedoet”, vertelt Van der Paauw, die er zelf een transportbedrijf in organische bodemverbeteraars op na houdt. De boeren zullen de portemonnee moeten trekken voor aanleg en gebruik van de ringwaterleiding. ,,Als zij het niet zien zitten, houdt het voor ons op. Voor mij maakt dat verder geen verschil. Als ik mijn tuinslang aanzet, komt daar voor thuisgebruik genoeg water uit. Wij nemen dit initiatief puur voor de boeren, omdat de toekomst van onze akkerbouw ons aan het hart ligt.”

De ringwaterleiding op een overzichtskaartje van De Puupe. De hoofdleiding is in blauw aangegeven. De andere kleuren zijn vertakkingen om te zorgen dat alle boerenakkers worden bereikt. Het water wordt uit het Schelde-Rijnkanaal gehaald. © Stichting De Puupe

De Puupe lanceerde vandaag z’n website, waarop de plannen uitgebreid uit de doeken worden gedaan. Simpelweg komt het er op neer dat de stichting zoet water uit het Schelde-Rijnkanaal wil halen. Via een ondergrondse pijpleiding wordt het water naar Schouwen-Duiveland gepompt en vanaf ’t Zijpe verdeeld tot in alle hoeken van het eiland. ,,Daarvoor gebruiken we een nieuwe boortechniek, die de pijp eigenlijk door de grond trekt”, legt Van der Paauw uit. ,,Dat houdt in dat niet hoeft te worden gegraven en de schade aan landbouwgrond minimaal blijft.”

Ondergrondse opslag van regenwater in kreekruggen schiet tekort

Op verschillende strategische plekken komen buffers, is tevens de bedoeling. De ringwaterleiding wordt voortdurend op druk gehouden. Van der Paauw: ,,Dus wie water nodig heeft voor beregening van de akkers, kan dat dan in principe altijd pakken.  ,,Het mooiste zou zijn als dit plan kan worden uitgevoerd samen met andere plannen die ook leven op dit gebied. De ondergrondse opslag van regenwater bijvoorbeeld. Een prachtig idee, maar we hebben op Schouwen-Duiveland gewoon te weinig kreekruggen om daar mee te kunnen volstaan. Wat ons betreft is het en-en.”

De becijferde kosten voor aanleg van De Puupe zijn inmiddels ver boven de 32 miljoen euro uit gestegen, die de initiatiefnemers aanvankelijk op de achterkant van een sigarendoosje hadden uitgerekend, aldus Van der Paauw. Om welk bedrag het gaat, kan hij nog niet zeggen. ,,Je moet eerst een concreet plan hebben om alle kosten goed door te laten rekenen. Dat is er nu. Maar het is te veel om alleen door de boeren in het gebied te laten betalen.” De stichting rekent op bijdragen van organisaties met een band met de agrarische sector en overheden.

Ik kijk met boerenverstand naar de praktische kant

,,Zonder zoet water zullen sommige teelten, zoals uien, gewoon wegvallen”, zegt akkerbouwer Leonard den Hartog uit Kerkwerve op de website van De Puupe: ,,Ook het opstarten van nieuwe teelten met meer rendement is moeilijk zonder zoet water. Echter door gebruik te maken van druppelslangen is er met een beperkte hoeveelheid zoet water veel mogelijk. Wat anders overblijft is een gebied met vooral maaigewassen. Dan gaat wel de spirit een beetje uit het gebied. In de klankbordgroep breng ik mijn technische kennis in, zoals de ervaring die ik opgedaan heb met druppelirrigatie. Ik kijk met boerenverstand naar de praktische kant van het plan.”

Wim in ’t Veld: ,,Als agrarisch adviseur weet ik als geen ander wat nodig is om gewassen goed te laten groeien en ik vind het heel belangrijk dat de Nederlandse agrarische sector een gezonde toekomst heeft. Juist daarom zet ik mij in voor zoet water op ons eiland. Ik wil dat de agrariërs op Schouwen-Duiveland in de toekomst een gezond en rendabel akkerbouwbedrijf kunnen runnen.”

Bron: PZC

Auteur: Marcel Modde

Foto: Marieke Mandemaker